30 år i frisöryrket

Fortsättning på intervju med Jarkko

Frisör. Ett yrkesval som Jarkko aldrig ångrat.
– Frisöryrket är fantastiskt kul, säger Jarkko. Speciellt när barbering och männens ansiktsbehåring åter är klädsamt och i ropet. Ett hantverk som handlar om stil, men också kunskap i allra högsta grad, när det gäller mäns utseende, konstaterar Jarkko.

Vad kommer då att hända med skägget under den närmaste tiden?

– Att utrusta sig med bra skäggprodukter, som skäggschampon, skäggoljor, vaxer och borstar är allt mer populärt. Generellt, exempelvis vid en lågkonjunktur tenderar man att satsa på lite dyrare produkter, men som man på andra sidan vet kommer att hålla i flera år. Att vårda sitt skägg är precis lika viktigt som att vårda sin frisyr och någon paus i skäggväxten verkar avlägsen, menar Jarkko.

Skägget kommer att finnas kvar, dock är en slätrakad motreaktion inte en omöjlighet varken nu eller om några år, menar Jarkko och stryker med handen mot sin egen renrakade käklinje. När något sådant inträffar, kommer allt fler inte längre fly undan rakbladet, utan också anlita proffs som Jarkko för att raka, trimma och tämja ner sina skägg.

Förutom att arbetet som frisör är kreativt, är det självklart också föränderligt. Men finns det någon ständigt återkommande hårtrend?

– En företeelse som aldrig tycks försvinna är längtan till mörka hårtoner på hösten i motsats till våren, då man vill ha blonda, ljusa toner i håret, säger Jarkko. Det mest givna förändringarna sker i form av nya hårfärger och nyanser, både på våren och hösten. Sedan varierar själva frisyrerna och hårlängden från år till år, fortsätter Jarkko.

Hur viktigt är det då att följa trender?

Det går inte att undvika att följa trender som frisör, menar Jarkko. – I en trend hänger allt oftast ihop, som frisyren, kläderna och till och med färgen på bilen du kör. Hur väl en trend slår ut beror till stor del på slutkonsumenten, säger Jarkko. Inget säger dock att man slaviskt måste följa varje trendrapport. Parallellt ska fokus ligga på kunden, när frisören tar fram det bästa i personens hår. – Det ska kännas bekvämt. Det kan vara kul och räcka med någon ny detalj för att känna sig trendig, menar Jarkko.

Vilket är ditt starkaste minne under åren som frisör?

– Mitt absolut starkaste minne är från när jag vann den nationella tävlingen som Årets Frisör år 2013. Det var första gången jag deltog i en större tävling. Däremot kunde jag inte vara närvarande i Stockholm vid festligheterna, men både pokalen och diplomet hänger här på salongen. Den prestationen är jag mycket tacksam och stolt över, säger Jarkko.

En fjäder i hatten helt enkelt?

– Det är helt klart ett av frisörbranschens finaste och mest eftertraktade nationella utmärkelser, förklarar Jarkko.

Till sist, hur kommer du nu fira denna nya milstolpe?

– Redan förrförra hösten (år 2018, red.anm.) hade vi ett mycket trevligt firande hos oss. Då vi firade Gränslös 20-årsjubileum. Vi välkomnade alla till öppethus med underhållning och mingel. Det blev ett trevligt kalas med vänner, kunder och personal. Ett minne för livet, avslutar Jarkko.
Vi gratulerar Jarkko till jubileet och önskar honom många fler trevliga yrkesverksamma år som frisör.